Výpočet nákladov na prečerpanie účtu sa zmení

17.11.2012 Bratislava

Bratislava 16. novembra (TASR) - Pravidlá pre výpočet ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN), ktorá vyjadruje náklady spotrebiteľa na úver a slúži pri porovnávaní výhodnosti jednotlivých úverových produktov, sa od januára budúceho roka zmenia. Vyplýva to z novely zákona o spotrebiteľských úveroch, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Predpoklady výpočtu RPMN sa menia z dôvodu, že pôvodné pravidlá podľa zistení Európskej komisie (EK) už nie sú dostatočné na jednotný výpočet tejto miery. Potrebné je ich takisto prispôsobiť aktuálnej obchodnej situácii na trhu. Ak ide napríklad o povolené prečerpanie na bankovom účte a doba trvania prečerpania nie je známa, RPMN sa vypočíta na základe predpokladu, že trvanie spotrebiteľského úveru je 3 mesiace.

Súčasťou novely zákona je aj zavedenie špeciálneho režimu pre úvery, ktoré poskytujú banky, alebo pobočky zahraničných bánk vlastníkom bytov alebo nebytových priestorov, zastúpených správcom alebo spoločenstvom vlastníkov. "Cieľom je zaistiť vlastníkom bytov alebo nebytových priestorov vyššiu ochranu, keďže v drvivej väčšine ide o spotrebiteľov," vysvetlilo ministerstvo financií.

V tejto súvislosti rezort novelizuje aj zákon o platobných službách, čím chce umožniť vlastníkom bytov alebo nebytových priestorov získať bezplatne raz ročne výpis z účtu bytového domu. Bude to možné na základe žiadosti, a to aj bez súhlasu bytového spoločenstva alebo správcu domu.

Vďaka pozmeňovaciemu návrhu poslankyne Heleny Mezenskej (OĽaNO) k tomuto zákonu, ktorý si získal podporu naprieč politickým spektrom, sa má obmedziť nadmerné zadlžovanie Slovákov. V prípade, že banka, prípadne iná nebanková inštitúcia zanedbá odborné posúdenie bonity klienta, bude sa jej úver považovať za bezúročný a bez poplatkov.

V parlamente prešiel aj ďalší návrh rovnakej poslankyne, ktorým sa ustanovuje výška sumy úveru, pri ktorej môže spotrebiteľ splatiť úver bez poplatku, na 10.000 eur. Podľa Mezenskej umožňuje táto limitná suma aj priemerne zarábajúcemu spotrebiteľovi vložiť všetky svoje finančné prostriedky do predčasného splatenia nevýhodného úveru a zabráni sa tak vytvoreniu dlhovej špirály.
 

Vyberte región